v žití ze mě občas vypadne i to, z čeho mohou mít užitek i jiní a tady Vám to chci dát

Pozdrav z hranice vesmíru

November 16, 2013 v HAM od Michal

Stratocaching. Dne 16. 11. 2013 proběhl zajímavý expriment. Z Prahy-Libuš byl vypuštěn meteorologický balon (Dropion) s nákladem deseti Stratokeší, Zařízení ve tvaru javorového semínka s GPS a GSM modulem vysílající svoji polohu.

Původně jsme chtěli zůstat v pohotovosti v Rožnově a v případě blízkého dopadu vyrazit na lov, ale plány na víkend se změnily a nakonec jsem odcestoval do Šumperka. Kromě Stratokeší Dropion ve svém nákladu zahrnoval i dvě radiokeše (RadioSeed), jejichž sledování bylo pro mě nějvětším lákadlem. Ona totiž pravděpodobnost, že mi to přistane někde do vzádlenosti 25km nebo přímo před barák na trávník je pěkně malá. Ale právě pokus o zachycení telemetrie a informací z Dropionu či dvou Radioseeds, je něco jak se můžu zůčastnit z domu i já.

Technické parametry:

Specifications:
·         Balloon Hwoyee: 3000g filled with helium
·         Total weight of payload: 3000g
·         Chute: Sperachute 72“
·         Estimated Ascent/ descent: 5-6 m/s up, 4 m/s down
·         Dropion: 1800g, made of styrodur, design inspired by nature (the name originally come from „drop- onion“)
·         Stratocache: 93 g, 40cm long, falls down rotating as a maple pod (2,5 m/s), with a GPS tracker Meitrack MT90 (replaced battery pack – Energizer Lithium)
·         Radioseed: 2 of the 12 „maple seeds“ bear a different tracking technology: RTTY+CW tracker
·         Electronic systems: APRS tracker, RTTY+CW tracker, Arduino computer, pyrotechnic system for releasing Stratocaches and balloon cutoff, IP video stream module (IP camera Axis M2014, PoE injector router Microtic), video recording module (GoPro Hero 3)
·         Altitude: the launch of Stratocaches and the balloon trajectory will be limited by a flight plan programmed in Arduino computer based on the wheather conditions (maximal altitude 30.000). The aim is to end the flight within the borders of the Czech Republic
Trackers onboard:
DROPION:
Callsign: OK1OMX – UKHAS RTTY 300Bd, 7N2, 450 Hz shift, freq 437.650 MHz, SSB/USB

OK1OMX-11 – APRS, freq 144.8 MHz

RADIOSEEDS:
Seed1 – UKHAS RTTY 300Bd, 7N2, 450 Hz shift, freq 437.670 MHz, SSB/USB
Seed2 - UKHAS RTTY 300Bd, 7N2, 450 Hz shift, freq 437.690 MHz, SSB/USB
All the trackers are using CW ID with HAM callsign  in between rtty sentences. Seed1 and Seed2 trackers will transmit in CW altitude and locator also.
Zdroj: amsat

 

Již před startem slabý vítr naznačoval, že to všechno sežerou pražáci. Stále jsme však spoléhali jsme na proudění ve větších výškách. Po kontole aktuální větrné mapy nám bylo jasné že máme smůlu a nakrmí se nějkdo na západě.

Našel jsem anténu na 70cm a šel ji namontovat na střechu směr Praha. Divil jsem se proč má 1/3 elementů namontovanou na shodné straně a přemontoval je zpátky. Pod střechou jsem na to přišel. Když jsou všechny jak mají být tak je anténa příliš velká aby se s ní dalo projít střešním oknem. [:p] Takže rozborka-průchod-sborka a byl jsem na střeše i s anténou. Dostat na střechu INTERNET byl taky boj sám pro sebe, ale o tom raději pomlčím.

Koaxiál proletěl druhým střešním oknem k rádiu. Notebook naběhnul akorát abych mohl sledovat start. Naladil rádio, a nic. To jsem čekal, balon byl stále na zemi. Organizátoři napínali ale nakonec jsme se startu dočkali. Start. Po dvou kilometech letu Honza tipoval dopad poblíž Plzně. O to víc mě potěšilo že jsem nezůstal v Rožnově a mohl se pokusit sledovat radiovou část experimentu.

Bylo hezké sledovat zmešující se domečky až po okamžik, kdy se balon začínal dostávat mezi mraky. Moc hezký pohled když pod balonem proletělo letadlo. Asi od výšky 12km jsem na vzdálenost cca 198 km začal přijímat signály radioseedu.

Morse část zprávy se skládala z volacího znaku, souřadnic a lokátoru:
OK1KZ E 14800921 JO70FA 4300296
Rychlost asi 20WPM, takže se dalo v klidu stíhat.
Morse byla prokládána radiodálnopisem RRTY s modulační rychlostí 300BD
$$$$Seed2,1424;09:21:05;50.007912,14.447551,00296,002,0.88,-27.5
Bohužel jsem skoro o veškerá přijatá telemetrická data přisel při ukládání.
Seed1 byl vždy slabší než Seed2 na příjem a vypadl dříve. Díky změnám teploty signál ujížděl, max úchylka až 4kHz.
Kousek zvukového záznamu:
Co se týče dráhy a dopadu Dropionu, tak Organizátoři tuto informaci nezveřejnili, aby u Dropionu nebyl někdo dřív něž oni, ale jelihož se již našel tak nebude problém když ji zveřejním.
Celá dráha Dropionu:
Ještě graf výšky a rychlosti:
Zdroj: Data zachycená sítí APRS

Obrázky Dropionu:
Obrázek1 Obrázek2 Obrázek3

 

Odpovědět

Komentáře k tomuto příspěvku jsou zakázány.