Fazolová polévka
Barevné fazole | 120 g |
Mrkev | 1 ks |
Cibule (Větší) |
1 ks |
Masox | 1 ks |
Sádlo | 1 lžíce |
Hladká mouka | 2 lžíce |
Zakysaná smetana | 4 lžíce |
Paprika – sladká | 1 špetka |
Barevné fazole | 120 g |
Mrkev | 1 ks |
Cibule (Větší) |
1 ks |
Masox | 1 ks |
Sádlo | 1 lžíce |
Hladká mouka | 2 lžíce |
Zakysaná smetana | 4 lžíce |
Paprika – sladká | 1 špetka |
Polohrubá mouka | 500 g |
Droždí | 30 g |
Cukr | 80 g |
Vanilkový cukr | 1 balení |
Mléko | 1/4 l |
Žloutek | 2 ks |
Máslo | 120 g |
Citronová kůra | |
Sůl | 1 špetka |
Tuk |
Mák mletý | 100 g |
Mléko | 1/4 l |
Hnědý rum | |
Skořice | |
Vanilkový cukr | 1 balení |
Moučkový cukr |
Tvaroh | 1 kostka |
Vejce | 1 ks |
Citronová kůra | |
Vanilkový cukr | 1 balení |
Moučkový cukr | |
Vanilkový pudink |
Do mísy vsypeme mouku, uděláme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalejeme teplým mlékem a necháme vykynout kvásek. Potom do mouky přidáme vanil.cukr, sůl, citrón.kůru, žloutky a rozpuštěné máslo a vypracujeme měkké těsto, které necháme asi půl hodiny kynout.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 4 díly a každý z těchto dílů na 8 kousků. Každý kousek těsta rozmačkáme na placičku, doprostřed dáme náplň, zabalíme a upravíme do tvaru buchtičky. Klademe vedle sebe do vymaštěného pekáče a každou buchtu potřeme po straně i shora rozpuštěným máslem. Střídáme každou řadu buchet s jinou náplní.
Buchty necháme v pekáči ještě trochu nakynout a pak pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Před dopečením ještě jednou potřeme povrch buchet máslem. Hotové vyklopíme nebo necháme v pekáči a pocukrujeme.
Tady přepis Churros z Vaříme s Majklem:
voda 1/2 l
1/2 kg Hladká mouka
100g cukr moučka
máslo 180g
3 vejce
vanilkový cukr
1 a 1/2 lžičky vanilkové aromoma
citronova kura
cukr a skořice na obalovani
voda cukr a máslo do hrnce až se začne vařit
jak se vaří přídáme mouku všechnu najednou
míchat míchat až se z toho udělá jedna velká koule
jak se udělá tak míchat na studeno,
míchat a jak to trošku schládne, tak přidat
vanilkové aroma a jedno vejce a rychle míchat aby se neuvařilo,
jak se vmíchá, přidat další a další
pak vytlačovadlem mrskat na pánev a pak obalit v cukru se skořicí
https://www.youtube.com/watch?v=tqPmdbaUXjY
Na sádle si zpěníme cibulku, přidáme kroupy (nebo propláchnutou syrovou rýži) a vývar z masa. Do vývaru přidáme bujón. Jakmile začne rýže měknout, přidáme mrkev a nasekané uzené maso. Během vaření si přidejte vodu podle potřeby, abychom měli asi čtyři porce.
Dovaříme doměkka, dochutíme a nakonec přidáme něco zeleného.
alternativa na vyzkoušení:
http://www.recepty.cz/recept/jemna-polevka-s-uzenym-masem-zeleninou-a-ryzi-145410
Filety – treska, pangasius, štika, kapr… |
|
Sůl | |
Pepř mletý | |
Česnek | |
Rozšlehané vejce | |
Solamyl (bramborový škrob) | |
Olej na smažení |
Filety z ryb dle vlastního výběru očistíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem se solí (v nouzi jde i česneková pasta, ale pozor! ta je 50% sůl, takže zředěná a víc už nesolit!). Necháme alespoň půl hodiny odpočinout. V osolených rozšlehaných vejcích se solamylem a česnekem filety namáčíme a ihned vkládáme do rozpáleného oleje a z obou stran smažíme dozlatova. Podáváme s bramborovou přílohou.
***Na jedno rozšlehané vajíčko dáváme zhruba jednu lžíci solamylu (a míň) a jeden větší rozetřený stroužek česneku, sůl dle chuti. Sůl a pepř můžeme nahradit kořením na ryby.
Filety z pangase, kapra, lína, štiky… |
200 g |
Sůl a pepř |
|
Rohlík – starší |
1 ks |
Cibule – větší |
1 ks |
Rozšlehané vejce | 1 ks |
Máslo – rozpuštěné |
2 lžíce |
Koření dle chuti : např. zázvor, sušený (čerstvý) česnek, koření na ryby nebo bylinky dle chuti |
Filet osolíme a opepříme, položíme na pomaštěný pečící papír a šup do hrnce. Rohlík pokrájíme na malé kousky, které pokapeme rozpuštěným máslem (nebo olej) a rozšlehaným vejcem. Dle chuti okořeníme a osolíme, položíme shora pokrájenou cibuli na plátky, směs navršíme na rybu, trochu přimáčkneme a dáme péct do předehřáté trouby (180 °C) na cca 10 minut.
* Rohlík můžeme použít celozrnný a místo másla přidat olivový olej, pak máme pokrm ještě zdravější a dietnější.
Cibule | 4 ks |
Máslo | 30 g |
Hovězí vývar | 940 ml |
Bílé pečivo | 4 plátek |
Strouhaný sýr 40-60 |
60 g |
Sůl | |
Čerstvě mletý pepř | |
Slunečnicový olej Nebo olivový olej |
2 lžíce |
Cibule oloupat a rozkrojit na čtvrtky, popř. asi na 0,5 cm velké kousky. V hlubokém hrnci se silným dnem rozpálit olej s máslem. Hrnec by neměl být příliš široký, aby cibule byla v silné vrstvě.
Za stálého míchání smažit několik minut, poté snížit teplotu a vařit na mírném plameni 45-60 minut. Nejprve stačí cibule jen občas zamíchat, až změní barvu, míchat často. Cibule jsou zlatavé a pak rychle hnědnou – a to je třeba hlídat, aby se nepřipalovaly.
Když jsou cibule výrazně mahagonově hnědé, přilít vývar, osolit, opepřit. Vařit na mírném ohni asi 30 minut.
Plátky toustového chleba rozkrojit na 4 díly, posypat sýrem a dát zapéct do trouby. Do talíře s polévkou přidávat zapečený chleba.
Vypadá to možná složitě, ale nemusí se u toho pořád stát a je to fakt moc veliká dobrota.
Vařené brambory Oloupané |
800 g |
Hrubá mouka | 160 g |
Krupice | 60 g |
Vejce | 1/2 ks |
Sůl | |
Uzené maso – vařené 200-300 |
300 g |
Sádlo Nebo olej |
80 g |
Cibule | 2 ks |
Červené zelí | 600 g |
Cibule | 1 ks |
Olej | |
Cukr | |
Ocet | |
Sůl |
Den předem uvaříme brambory ve slupce a oloupeme je. Před přípravou je jemně nastrouháme, přidáme mouku, krupici, vejce, sůl a krátce rozpracujeme v hladké těsto. Rozdělíme je na kledlíky (je to na cca 12-16) , ty roztlačíme v placičky, poklademe uzeným masem nakrájeným na kostičky a uděláme knedlíky.
Hned je zavaříme do vařící osolené vody a vaříme asi 15 minut (asi až vyplavou a pak ještě pět minut), při tom je jednou obrátíme. Na talířích je omastíme cibulí osmaženou na tuku a doplníme čeveným nebo bílým zelím, příp. špenátem. Připravené těsto nenecháváme stát, protože by řídlo.
Zelí: drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme zelí nakrájené na tenké nudličky, trochu vody a dusíme. Do téměř měkkého zelí vmícháme cukr, ocet, sůl a dohotovíme.