Fazolová polévka

Fazolová polévka

Ingredience
Barevné fazole 120 g
Mrkev 1 ks
Cibule
(Větší)
1 ks
Masox 1 ks
Sádlo 1 lžíce
Hladká mouka 2 lžíce
Zakysaná smetana 4 lžíce
Paprika – sladká 1 špetka

Postup přípravy receptu:

 Fazole propláchneme a na 12 hodin namočíme do vody. V téže vodě je pak uvaříme doměkka spolu s mrkví, petrželí a celerem a cibulí. Ze sádla a mouky upražíme růžovou jíšku, rozředíme ji vlažným vývarem z fazolí, přilijeme do polévky, přidáme masox a znovu provaříme. Část fazolových bobů můžeme rozmixovat. Přidáme sůl a pepř. Z pěčiva uděláme krutonky.  Při podáváním doplníme polévku lžící zakysané smetany a syrovou cibulkou.

Makové buchty

České buchty

60 minut
Snadné
Pro Teskoma hluboký pekáč násobit 1,25
Pozor, makova napln je pouze na 1/2.
Ingredience
Polohrubá mouka 500 g
Droždí 30 g
Cukr 80 g
Vanilkový cukr 1 balení
Mléko 1/4 l
Žloutek 2 ks
Máslo 120 g
Citronová kůra
Sůl 1 špetka
Tuk
Maková náplň
Mák mletý 100 g
Mléko 1/4 l
Hnědý rum
Skořice
Vanilkový cukr 1 balení
Moučkový cukr
Tvarohová náplň
Tvaroh 1 kostka
Vejce 1 ks
Citronová kůra
Vanilkový cukr 1 balení
Moučkový cukr
Vanilkový pudink

Postup přípravy:

Zařazení:Moučníky, Buchty

Do mísy vsypeme mouku, uděláme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalejeme teplým mlékem a necháme vykynout kvásek. Potom do mouky přidáme vanil.cukr, sůl, citrón.kůru, žloutky a rozpuštěné máslo a vypracujeme měkké těsto, které necháme asi půl hodiny kynout.

Po vykynutí těsto rozdělíme na 4 díly a každý z těchto dílů na 8 kousků. Každý kousek těsta rozmačkáme na placičku, doprostřed dáme náplň, zabalíme a upravíme do tvaru buchtičky. Klademe vedle sebe do vymaštěného pekáče a každou buchtu potřeme po straně i shora rozpuštěným máslem. Střídáme každou řadu buchet s jinou náplní.

Buchty necháme v pekáči ještě trochu nakynout a pak pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Před dopečením ještě jednou potřeme povrch buchet máslem. Hotové vyklopíme nebo necháme v pekáči a pocukrujeme.

Vepřové na houbách

Suroviny

4 plátky vepřového masa (měla jsem plecko)
čerstvé houby (nebo hrst sušených)
1 cibule
100 g anglické slaniny
1 lžička sladké papriky
lžíce mouky
sůl
pepř
olej
kousek másla
  1. Na oleji s máslem lehce osmahneme anglickou slaninu, necháme zpěnit nakrájenou cibuli, přidáme plátky masa a zprudka je opečeme.
  2. Osolíme, opepříme, po paprikujeme, přidáme houby (sušené předem namočíme asi na hodinu), podlijeme a dusíme.
  3. Měkké maso vyjmeme, v trošce vody rozmícháme mouku a omáčku zahustíme. Prošleháme a necháme provařit minimálně 20 minut. Maso vložíme zpět. Podáváme s rýží nebo s knedlíkem.

Majklovy Churros

Tady přepis Churros z Vaříme s Majklem:

voda 1/2 l
1/2 kg Hladká mouka
100g cukr moučka
máslo 180g
3 vejce
vanilkový cukr
1 a 1/2 lžičky vanilkové aromoma
citronova kura
cukr a skořice na obalovani

voda cukr a máslo do hrnce až se začne vařit
jak se vaří přídáme mouku všechnu najednou
míchat míchat až se z toho udělá jedna velká koule
jak se udělá tak míchat na studeno,
míchat a jak to trošku schládne, tak přidat
vanilkové aroma a jedno vejce a rychle míchat aby se neuvařilo,
jak se vmíchá, přidat další a další

pak vytlačovadlem mrskat na pánev a pak obalit v cukru se skořicí

https://www.youtube.com/watch?v=tqPmdbaUXjY

 

Uzená polévka s rýží

20160429_212852Ingredience:
1 lžíce sádla
1 menší cibule
6 dl vývaru z uzeného masa
10 dkg vařeného uzeného masa
5 lžic syrové rýže, nebo pohanka, nebo kroupy
1 kostička zeleninového bujónu
2 lžíce nastrouhané mrkve
sůl, pepř a pažitka podle chuti
voda podle potřeby
Uděláme si vývar z uzených žeber, v něm uvaříme i zeleninu (mrkev, cibuli, celer) a osolíme.   Tu vyndáme dřív a necháme kosti pěkně vařit nejmíň hodinu.
Pokud to chceme urychlit tak zatím si bokem uděláme kroupy. Několikrát přepereme, vypláchneme, osolíme a vaříme dokud nejsou kroupy měké.

Na sádle si zpěníme cibulku, přidáme kroupy (nebo propláchnutou syrovou rýži) a vývar z masa. Do vývaru přidáme bujón. Jakmile začne rýže měknout, přidáme mrkev a nasekané uzené maso. Během vaření si přidejte vodu podle potřeby, abychom měli asi čtyři porce.
Dovaříme doměkka, dochutíme a nakonec přidáme něco zeleného.

alternativa na vyzkoušení:

http://www.recepty.cz/recept/jemna-polevka-s-uzenym-masem-zeleninou-a-ryzi-145410

Česnekové filety v těstíčku

Filety
– treska, pangasius, štika, kapr…
Sůl
Pepř mletý
Česnek
Rozšlehané vejce
Solamyl (bramborový škrob)
Olej
na smažení

Filety z ryb dle vlastního výběru očistíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem se solí (v nouzi jde i česneková pasta, ale pozor! ta je 50% sůl, takže zředěná a víc už nesolit!). Necháme alespoň půl hodiny odpočinout. V osolených rozšlehaných vejcích se solamylem a česnekem filety namáčíme a ihned vkládáme do rozpáleného oleje a z obou stran smažíme dozlatova. Podáváme s bramborovou přílohou.

***Na jedno rozšlehané vajíčko dáváme zhruba jednu lžíci solamylu (a míň) a jeden větší rozetřený stroužek česneku, sůl dle chuti. Sůl a pepř můžeme nahradit kořením na ryby.

Pečený cibulový filet

Porce:2
Ingredience
Filety
z pangase, kapra, lína, štiky…
200 g
Sůl
a pepř
Rohlík
– starší
1 ks
Cibule
– větší
1 ks
Rozšlehané vejce 1 ks
Máslo
– rozpuštěné
2 lžíce
Koření
dle chuti : např. zázvor, sušený (čerstvý) česnek, koření na ryby nebo bylinky dle chuti

Filet osolíme a opepříme, položíme na pomaštěný pečící papír a šup do hrnce. Rohlík pokrájíme na malé kousky, které pokapeme rozpuštěným máslem (nebo olej) a rozšlehaným vejcem. Dle chuti okořeníme a osolíme, položíme shora pokrájenou cibuli na plátky, směs navršíme na rybu, trochu přimáčkneme a dáme péct do předehřáté trouby (180 °C) na cca 10 minut.

* Rohlík můžeme použít celozrnný a místo másla přidat olivový olej, pak máme pokrm ještě zdravější a dietnější.

Cibulová polévka

Ingredience
Cibule 4 ks
Máslo 30 g
Hovězí vývar 940 ml
Bílé pečivo 4 plátek
Strouhaný sýr
40-60
60 g
Sůl
Čerstvě mletý pepř
Slunečnicový olej
Nebo olivový olej
2 lžíce

Cibule oloupat a rozkrojit na čtvrtky, popř. asi na 0,5 cm velké kousky. V hlubokém hrnci se silným dnem rozpálit olej s máslem. Hrnec by neměl být příliš široký, aby cibule byla v silné vrstvě.

Za stálého míchání smažit několik minut, poté snížit teplotu a vařit na mírném plameni 45-60 minut. Nejprve stačí cibule jen občas zamíchat, až změní barvu, míchat často. Cibule jsou zlatavé a pak rychle hnědnou – a to je třeba hlídat, aby se nepřipalovaly.

Když jsou cibule výrazně mahagonově hnědé, přilít vývar, osolit, opepřit. Vařit na mírném ohni asi 30 minut.

Plátky toustového chleba rozkrojit na 4 díly, posypat sýrem a dát zapéct do trouby. Do talíře s polévkou přidávat zapečený chleba.

Vypadá to možná složitě, ale nemusí se u toho pořád stát a je to fakt moc veliká dobrota.

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Ingredience
Vařené brambory
Oloupané
800 g
Hrubá mouka 160 g
Krupice 60 g
Vejce 1/2 ks
Sůl
Uzené maso – vařené
200-300
300 g
Sádlo
Nebo olej
80 g
Cibule 2 ks
Zelí
Červené zelí 600 g
Cibule 1 ks
Olej
Cukr
Ocet
Sůl

Den předem uvaříme brambory ve slupce a oloupeme je. Před přípravou je jemně nastrouháme, přidáme mouku, krupici, vejce, sůl a krátce rozpracujeme v hladké těsto. Rozdělíme je na kledlíky (je to na cca 12-16) , ty roztlačíme v placičky, poklademe uzeným masem nakrájeným na kostičky a uděláme knedlíky.

Hned je zavaříme do vařící osolené vody a vaříme asi 15 minut (asi až vyplavou a pak ještě pět minut), při tom je jednou obrátíme. Na talířích je omastíme cibulí osmaženou na tuku a doplníme čeveným nebo bílým zelím, příp. špenátem. Připravené těsto nenecháváme stát, protože by řídlo.

Zelí: drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme zelí nakrájené na tenké nudličky, trochu vody a dusíme. Do téměř měkkého zelí vmícháme cukr, ocet, sůl a dohotovíme.