-
NA OZDOBU
-
NA POTŘENÍ
- 1 ks
- žloutek
- 50 ml
- mléko
-
TĚSTO
- 1 lžička
- sůl
- 300 ml
- mléko
- 60 g
- sádlo
- 0,5 kg
- hladká mouka
- 1 lžička
- cukr
- 21 g
- droždí
- Do hrnku teplé mléko a cukr a drožďá. Jak se udělá kvásek šup s tím do mísy se zbytkem surovin (nezapomenout na sádlo). Udělat těsto a msknout ho v míse do trouby tak na půl hodiny. Udělat uzle na plech. Potřít vajíčkem a posypat co napadne. V troubě na 190-200 než to bude (pár minut).
Z vlažného mléka a droždí si připravíme kvásek.Mouku v míse osolíme, promícháme, vlijeme kvásek, rozpuštěné a vychladlé sádlo a propracujeme do hladkého těsta.Z těsta ihned tvarujeme pletýnky, housky nebo rohlíky a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme na plechu 30 – 40 minut nakynout. Vykynuté pečivo potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem, posypeme mákem, solí, sezamem nebo kmínem a pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 20 minut.