
1 lžíce sádla
1 menší cibule
6 dl vývaru z uzeného masa
10 dkg vařeného uzeného masa
5 lžic syrové rýže, nebo pohanka, nebo kroupy
1 kostička zeleninového bujónu
2 lžíce nastrouhané mrkve
sůl, pepř a pažitka podle chuti
voda podle potřeby
Uděláme si vývar z uzených žeber, v něm uvaříme i zeleninu (mrkev, cibuli, celer) a osolíme. Tu vyndáme dřív a necháme kosti pěkně vařit nejmíň hodinu.
Pokud to chceme urychlit tak zatím si bokem uděláme kroupy. Několikrát přepereme, vypláchneme, osolíme a vaříme dokud nejsou kroupy měké.
Na sádle si zpěníme cibulku, přidáme kroupy (nebo propláchnutou syrovou rýži) a vývar z masa. Do vývaru přidáme bujón. Jakmile začne rýže měknout, přidáme mrkev a nasekané uzené maso. Během vaření si přidejte vodu podle potřeby, abychom měli asi čtyři porce.
Dovaříme doměkka, dochutíme a nakonec přidáme něco zeleného.
alternativa na vyzkoušení:
http://www.recepty.cz/recept/jemna-polevka-s-uzenym-masem-zeleninou-a-ryzi-145410