Vařené brambory Oloupané |
800 g |
Hrubá mouka | 160 g |
Krupice | 60 g |
Vejce | 1/2 ks |
Sůl | |
Uzené maso – vařené 200-300 |
300 g |
Sádlo Nebo olej |
80 g |
Cibule | 2 ks |
Červené zelí | 600 g |
Cibule | 1 ks |
Olej | |
Cukr | |
Ocet | |
Sůl |
Den předem uvaříme brambory ve slupce a oloupeme je. Před přípravou je jemně nastrouháme, přidáme mouku, krupici, vejce, sůl a krátce rozpracujeme v hladké těsto. Rozdělíme je na kledlíky (je to na cca 12-16) , ty roztlačíme v placičky, poklademe uzeným masem nakrájeným na kostičky a uděláme knedlíky.
Hned je zavaříme do vařící osolené vody a vaříme asi 15 minut (asi až vyplavou a pak ještě pět minut), při tom je jednou obrátíme. Na talířích je omastíme cibulí osmaženou na tuku a doplníme čeveným nebo bílým zelím, příp. špenátem. Připravené těsto nenecháváme stát, protože by řídlo.
Zelí: drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme zelí nakrájené na tenké nudličky, trochu vody a dusíme. Do téměř měkkého zelí vmícháme cukr, ocet, sůl a dohotovíme.