Uzle

  • NA OZDOBU

    kmín
    mák
    sůl
    sezamové semínko
  • NA POTŘENÍ

    1 ks
    žloutek
    50 ml
    mléko
  • TĚSTO

    1 lžička
    sůl
    300 ml
    mléko
    60 g
    sádlo
    0,5 kg
    hladká mouka
    1 lžička
    cukr
    21 g
    droždí
  • Do hrnku teplé mléko a cukr a drožďá. Jak se udělá kvásek šup s tím do mísy se zbytkem surovin (nezapomenout na sádlo). Udělat těsto a msknout ho v míse do trouby tak na půl hodiny. Udělat uzle na plech. Potřít vajíčkem a posypat co napadne. V troubě na 190-200 než to bude (pár minut).
  • Z vlažného mléka a droždí si připravíme kvásek.Mouku v míse osolíme, promícháme, vlijeme kvásek, rozpuštěné a vychladlé sádlo a propracujeme do hladkého těsta.

    Z těsta ihned tvarujeme pletýnky, housky nebo rohlíky a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme na plechu 30 – 40 minut nakynout. Vykynuté pečivo potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem, posypeme mákem, solí, sezamem nebo kmínem a pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 20 minut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *