Jednoduché kuře (slepice) na paprice
Kuře nebo slepice, cca |
1500 g |
Bobkový list | 1 ks |
Nové koření – kuličky |
6 ks |
Pepř celý – kuličky |
10 ks |
Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), cca |
300 g |
Voda | 1,6 l |
Olej | |
Cibule větší |
1 ks |
Mletá sladká paprika (můžeme smíchat s troškou pálivé) |
2 lžíce |
Sůl | |
Smetana ke šlehání | 200 ml |
Hladká mouka cca |
100 g |
Postup přípravy:
Zařazení:Maso, Ostatní, Zálivky a omáčky,Drůbeží
Do hrnce dáme očištěné kuře nebo slepici (můžeme předem naporcovat), přilijeme vodu, přidáme koření a zeleninu, osolíme. Přivedeme k varu a vaříme do změknutí masa. Po uvaření maso vyndáme stranou a vývar přecedíme.
Drobně pokrájenou cibuli na oleji osmažíme dosklovata, pak zaprášíme mouku a krátce osmažíme. Poté přidáme ještě papriku, kterou necháme jen krátce, aby nám nezhořkla zpěnit a ihned zalijeme za stálého míchání čistým vývarem a smetanou. Vše povaříme cca 10 minut, za občasného promíchání. Povařenou omáčku ještě dle chuti osolíme (můžeme i opepřit) a dáme do ní prohřát porce kuřete nebo již jen čisté obrané maso bez kostí.
Podáváme nejlépe s kynutým knedlíkem, ale lze podávat i s těstovinami nebo rýží.
Pokud máme rádi pikantní omáčky, můžeme sladkou papriku namíchat s pálivou.